Alternativ verklighet : Håll dig vaken (2020)

Om boken

Ålder: 12+

I en inte alltför avlägsen framtid, där teknologins utveckling har tagits till sin spets, finns ett spel. Spelet tar dig till en alternativ verklighet. Du får själv bestämma hur du ska se ut, dina bästa egenskaper och målet med din vistelse. Allt du tänker och känner är verkligt, men allt du ser är en illusion. Välkommen till Eskapadia.

Det återstår bara dagar till Elisa Lindgrens sextonårsdag. Sexton år betyder en flaska eskapicium på posten, och därmed ett inträde till den magnifika spelvärlden Eskapadia. En låtsasvärld som Elisa alltid har varit skeptisk till. Men när flaskan anländer kommer med den ett mystiskt meddelande från Elisas sedan länge döda föräldrar. Fast besluten att ta reda på sanningen beger sig Elisa in i Eskapadia. Där möts hon av riskfyllda spelzoner, övermänskliga karaktärer och förbjuden kärlek. Problemet är bara att det inte är verkligt, och att den vackra ytan döljer ett kallt, rått mörker.

Spelet kan börja.

Baksidestexten till Håll dig vaken av J. H. Dahl

Recensioner

Briljant! tycker Bibliotekstjänst som ger boken högsta betyg: Spel och verklighet blandas! Karaktärerna är fint skildrade, hur deras agerande ändras genom spelberoendet och chansen till egen vinning, men också offervilja och kamratskap. Miljöerna är kraftfullt utmejslade. Det tanklösa utlämnandet av personliga data och vad det kan leda till borde få oss i en alltmer digitaliserad värld att tänka till. En lysande debutroman. Hoppas läsarna får möta Elisa igen.

Lektör Kerstin Hagstrand-Velicu. Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2020.

Det här måste vara en av förra årets bästa och mest intressanta svenska debutromaner. Den spinner vidare på en stolt tradition där science fiction och fantasy används till att illustrera samtida problem och risker, i det här fallet såväl övervakningssamhället som spelmissbruk och den fåfänga jakten på status och framgång i en illusorisk parallellvärld på internet. Den riktar sig främst till ungdomar, men kan läsas med stor behållning av alla.

Mikael Härdig, @mhardig

Dahl har gjort ett fantastisk världsbygge som känns så autentiskt! Karaktärerna – även de virtuella – känns trovärdiga. Författaren är ung och detta är hennes debutroman – och vilken debut sedan!

Epiloger.blogg.se

Det är en spännande ungdomsbok med bra driv. Det händer saker hela tiden som gör att man bara vill läsa mer. Om man gillar hungerspelen och divergent så gillar man den här!

@mitt_bokmarke

Skolor

Lärarhandledning

Vill ni använda Håll dig vaken i undervisningen? För att starta givande och spännande diskussioner erbjuder jag en lärarhandledning. Läs mer här.

Författarbesök

Jag gör gärna författarbesök (även digitala)! Kontakta mig så kommer vi överens om en tid.


Johanna Hansson-Dahl

0707750668

jhdahlforfattare@hotmail.com

Roslagen/Norrtälje